ÇIPALAMA ETKİSİ

Çıpalama yanılgısı

Çıpalama etkisi.. 

Ne olduğunu biliyor musunuz? 

Çıpalama etkisi ya da çıpalama yanılgısı, beynimizin, ilk aldığı bilgiye çok fazla önem vermesinden kaynaklı olarak ilk gelen bilgiye takılı kalması, ve sonrasında gelen bilgilere yeterli derecede adapte olamama eğilimi..

Yani, beyin ilk gelen bilgiye çıpa atıyor ve orada büyük ölçüde kalıyor..

Hani, sabit fikir, doldum akıl, basma kalıp düşünce, kalın kafa gibi tanımlamalar yapıyoruz ya zaman zaman, hah işte bunların içinde var hep bu kavramın etkisi..😂😂

Birini ikna etmek isteyen insanlar için oldukça faydalı bir kavram bu, zira, reklamcılar, politikacılar, emlakçılar, avukatlar gibi,  iknanın önemli olduğu meslekleri icra eden insanlar tarafından yaygın olarak kullanılıyor..

Yöneticiler de oldukça faydalanıyor bu kavramdan..

Ne kötü değil mi?  

Değil mi..!?

Bilmem..

Çoğumuz, bu kavramı bilmiyor, duymamış.. Çok da yaygın kullanılan bir kavram değil..

Ama, çok da yaygın olarak düşülen yanılgılarda etkili..

Tam da bu nedenle yazmak istedim aslında..

Kendi hayatımız, evrimimiz, gelişimimiz için; ilk duyduğumuza takılı kalmaya çalışan bir beynimiz olduğunun farkında olalım da, farklı düşüncelere, fikirlere ön yargısız yaklaşmak, anlamak, algılamak için kendimize biraz zaman ve şans verelim diye..

Bilginin, en yakın çevremizde konuşulan, kulaktan dolma bir ezber durumunun çok daha ötesinde bir değer olduğunu anlamamız, hatırlamamıza küçücük bir katkı olsun diye..

Ve dikte edilen her türlü bilgiden kendimizi korumayı öğrenebilelim diye..

Çapalamadan, çıpalamadan..

Sağlıcakla..




Etiketler: ,