3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜR ?!?



Bir sınav klişesi..

3 yanlış 1 doğruyu götürür..

Öğrencilerin, bilmedikleri soruyu sallamalarının önüne geçmek için ortaya çıkmış bir kural.. Galiba amaç, bilgi ve çalışmanın, şanstan daha değerli olduğu bir platform yaratmak..

Hatırlar mısınız, ya da yaşar mıydınız bilmem; bazen test anında hani eliniz bir şıkka gider, emin olamazsınız, sallıyor muyum..Yoksa, aslında biliyor muyum, kulak aşinalığı olmuş da, hislerim o yüzden mi beni yönlendiriyor? İşaretlemekle işaretlememek arasında gidip gelirsiniz..

Belki, bu ayrımı yapabilecek farkındalığa da ulaştırıyordur bu kural onları..Bilemedim..

Gerçek hayatta da var sanki bunun bir benzeri..Hani bazen kendimizden bile beklemeyeceğimiz radikal kararlar alıyoruz, adımlar atıyoruz.. O an aslında, bir rastgelelik, kuru kuru şans denemek yok sadece.. Bir toplam var ortada, bilinçaltımızdan gelen, yaşamın bıraktığı tortulardan, yaşanmışlıklardan gelen.. 

Belki kulak, belki hayat aşinalığı..

Çok ayrımını yapamadığımız..

Eskiler diyor ya; basiretim bağlandı, diye.. Onun gibi..

Eeee, yanlış-doğru ayrımını, kağıt üzerinde, bir test sorusunda yapabilmek kolay tabii. 

Ama ya gerçek hayatta?

Yanlış? Doğru?  Kime göre, neye göre ?!

Yanlış doğruyu götürür mü? Doğru, yanlışı geri getirir mi??

Evet.. Testlerden biraz farklı durumlar söz konusu!!

Bazen, yapılan 1 yanlış, o zamana kadar ki bütün doğruları yerle bir ederken; bazen 1 doğru, bütün yanlışların üstünü örtebilecek güçte olabiliyor..

Ya da..

Bazen, doğru diye yola çıktığımız düşünceler, bizi yanlış yerlere götürürken; bazen yanlış yaptım diye kendimizi kemirdiklerimiz, çok farklı ve doğru sonuçlar doğurabiliyor..

Ya da, şu an doğru gelen, 5 sene sonra yanlış gelebiliyor.. Tam tersi de mümkün, tabii..

Bazen, birinin yanlışından o kadar emin bir şekilde yargılıyorsunuz.. Bir bakmışsınız ki, aynı yanlışı belki daha kötüsünü, başka yer, başka zamanda yapmışsınız..

Yanlış karar almışım diye düşünüyorsunuz. Ama kararın yanlışı olur mu? Sonuçları hüsran oldu diye, alınan iyi niyetli bir karar, yanlış bir karar mı olmuş oluyor..

Karmaşık, zor işler..

En güzelini Mevlana söylemiş..

Doğru ve yanlış, tüm kavramların ötesinde bir yer var.. Seninle orada buluşacağım..

Sağlıcakla..





Etiketler: